Små børn med store følelser

Når følelserne tager over

Små børn har store følelser. Nogle gange så store, at de ikke selv evner at regulere dem, når de er ramt i en krise.
Du kender det sikkert, at dit barn bliver voldsomt oprevet og har svært ved at komme over noget, som ud fra dit perspektiv kan virke fuldstændigt banalt? Men når små situationer vækker så store følelser hos dit barn, er det et udtryk for, at dit barn har brug for din hjælp til finde tilbage i balance.

 Sådan hjælper du dit barn

Som forælder kan du nemt hjælpe dit barn til at regulere de svære følelser ved at gøre tre ting. Og når du gør det, lærer du samtidig dit barn, at forstå og håndtere sine følelser i mange andre situationer livet igennem.
I forklaringen nedenunder tager jeg udgangspunkt i noget så banalt, som at lillesøster leger med den bamse, storebror ville ønske, han havde haft. Men situationen, hvor et barn har brug for hjælp til at regulerer følelser, kan udspille sig på tusinde andre måder. Kun din erfaring og fantasi sætter grænsen.

Så .. Når dit barn oplever en voldsom følelsesmæssig reaktion på en given situation, kan du hjælpe dit barn ved at:

  1. Rumme dit barn uanset reaktionen

  2. Spejle dit barn

  3. Hjælpe dit barn videre

Når du rummer dit barn, respekterer du dit barn og dets måde at reagere på i situationen. Her er det nok, at du viser med dit kropssprog, at du godt kan rumme dit barn på trods af de svære følelser. Måske kan du tage dit barn op på skødet eller give dit barn et kram. I hvert fald handler det om, at dit barn ikke føler sig irettesat eller afvist af dig i den svære situation.

Ved at rumme giver du dit barn en oplevelse af, at det er værd at elske. Uanset hvilke følelser, det mærker på et givent tidspunkt. Du lærer dit barn, at han/hun ikke behøver pakke sider af sig selv væk for at sikre sig anerkendelse og kærlighed fra andre mennesker.

Når du spejler dit barn, sætter du ord på dit barns indre tilstande. Og du afstemmer dit stemmeleje, din mimik og dit kropssprog til dit barns indre oplevelsesverden. Det kunne eksempelvis være i stil med: ”Lille skat, jeg kan godt se, at du bliver rigtig ked af det, fordi du bare gerne vil have den bamse lige nu (…) ØV hvor er det også bare ærgerligt”.

Her er det vigtigt, at du ikke komme med de store forklaringer. For når barnets følelsessystem er overaktiveret, kan du ikke tale til barnets fornuft. Den del af hjernen, barnet bruger til at forstå logikker og til at sætte sig i andres sted, er simpelthen kortsluttet på dette tidspunkt. På dette tidspunkt er det eneste som virker, at du taler til dit barns følelser – ved at spejle dem.
Pointen er her, at du hjælper dit barn til selv at forstå, hvad det er, der sker på indersiden.

Ved at spejle dit barn lærer du ham/hende, hvordan de forskellige følelser mærkes. Du hjælper dit barn til bedre at forstå sig selv i indeni. Og til at håndtere de grundfølelser, der dukker op i forskellige sammenhænge.

Du kan hjælpe dit barn videre ved at skifte fokus. Når han/hun føler sig rummet, hørt og set, vil du ofte opleve at han/hun falder til ro og er nemmere at distrahere. Og her er det så en god idé at fokusere på noget andet, så dit barn får erfaringer med, at komme videre fra det svære, som fyldte. 

Et styrket selvværd

Noget af det bedste, vi kan gøre for vores børns selvværd, er at lære dem at rumme og acceptere alle sider af sig selv. Og det gør vi ved først selv at rumme og acceptere alle deres sider af dem selv. Vi kan nemlig kun skabe de bedste forudsætninger for, at vores børn udvikler et rigt følelsesliv ved at være accepterende og anerkendende over for alle de forskellige sider af sig selv, vores børn viser os. 

Afrunding

Indlægget i dag har handlet om følelsesregulering og på sin vis også nedtrapning af konflikter med mindre børn. Har emnet fanget din interesse, kan du læse mere ved at klikke på de indsatte links nedenunder

Du er også velkommen til at følge mig på min profil på Facebook, hvis du vil opdateres, når der er nyt her på bloggen.

Slutteligt er du som altid hjertelig velkommen til at skrive en kommentar, hvis du har erfaringer med emnet, jeg skriver om. Eller hvis du har spørgsmål. Jeg håber du vil bidrage til debatten!

Vil du læse om mit tilbud om familieterapi med børn, så læs med her (link)

Tak fordi du læste med så langt.

Kh. Saskia Carlsen 

For kontaktinformation: Klik her

Du er meget velkommen til at like eller følge min Facebook-side. Her opdaterer jeg dig, når jeg skriver nye indlæg her på bloggen.

Du er også hjertelig velkommen i min Facebookgruppe for mødre med børn i alle aldre (såfremt du er mor), der er fuld af råd og inspiration til at sikre den gode relation mellem dig og dit barn. Her kan vi også kommunikere mere direkte og jeg giver sparring på det, du oplever som en udfordring i din familie. Jeg håber vi ses! https://www.facebook.com/groups/livetmedboern